BIO

Maria Roelofsen (Diepenheim, 1962) is autodidact beeldend kunstenaar. Na haar studie aan de Pabo in Utrecht verhuisde ze met haar partner Goossen Karssenberg naar Amersfoort. Hun twee dochters (1989, 1991) groeiden daar op.

In 2008 verhuisde Maria naar Texel, waar ze al snel startte met een eigen huiskamergalerie op de Burgwal in Den Burg (2009). Ook exposeerde ze haar werk elders, zie: exposities

Maria werkt met aangespoelde materialen die ze zelf vindt op de stranden van Texel.

De gejutte vondsten brengt ze samen in assemblages: sculpturen, reliëfs en lichtobjecten.

Ze heeft een speelse en fantasierijke kijk op het afval. De natuur van het eiland, Afrikaanse primitieve kunst en het expressionisme van de Cobra-beweging zijn ook inspiratiebronnen.  Het creatief proces van Maria begint associërend en intuïtief en wordt later meer gericht - zo zet zij het aangespoelde afval om in een eigen wereld van vormen en kleuren. De vaak kwetsbare en humorvolle wezens prikkelen de verbeelding van de kijker. 

In 2017 verhuisde Maria samen met haar partner naar een groter pand - een oude school - in dezelfde straat: Museum Galerie RAT. Haar werk is daar te zien.

 

Goossen Karssenberg (Utrecht, 1962) is ontwerper van geometrische patronen.

In de jaren 80 studeerde hij natuurkunde, wiskunde en Portugees. Daarna gaf hij wiskunde op diverse scholen in Midden-Nederland. Toen hij in 2007 op Texel ging lesgeven, begon hij daarnaast een onderzoek aan de Universiteit Utrecht. Onderwerp: het gebruik van de islamitische ontwerptraditie van geometrische patronen in het onderwijs. Hij analyseerde oude ontwerpen en reisde meermaals naar Iran. De laatste keer in 2016 met zijn dochter, die over deze reis een boek schreef (Snijpunt Isfahan, Maite Karssenberg 2018).

In 2018 nam hij ontslag om zich volledig te kunnen concentreren op het analyseren en ontwerpen van geometrische mozaïeken en het schrijven erover. In Museum Galerie RAT zijn verschillende unieke ontwerpen van hem te zien, alsook originele Perzische en Marokkaanse tegeltableaus, ontwerptekeningen en een installatie van geometrische patronen.

 

Goossen en Maria wonen en werken in hun eigen museum in Den Burg, Texel.

Ook werken zij af en toe samen aan creatieve projecten en runnen ze er een gastenverblijf: de Museumkamer.