Eerste assemblages

Eerste reliëf  

Tijdens een vakantie (1995) met mijn man en twee dochters in Schotland roeiden we een keer naar een afgelegen strandje. Het lag er vol met aangespoelde spullen waar mijn hart sneller van ging kloppen. Ik vond hier een aantal boeiende zaken die mee moesten naar huis. Dus de kleding werd in vuilniszakken gedaan en de houtjes, plasticjes en andere materialen gingen in de lege koffers.

Thuis in Amersfoort maakte ik aan het eind van die zomervakantie 'Opa met kleindochter', bestaande uit drijfhout, twee aangespoelde bezems en een metalen ding met gaatjes. Ik wist toen nog niet dat dit het eerste reliëf van vele zou worden. Het hing jaren in de huiskamer, totdat het in 2009 verkocht werd in mijn atelier op Texel. 

Opa met kleindochter
Opa met kleindochter

Eerste licht object

Ook uit de amersfoortse periode stamt mijn eerste lichtgevende object dat ik maakte naar aanleiding van een boek over primitieve kunst (Primitieve Kunst, Douglas Fraser, W.Gaade Den Haag), waarin prachtige afrikaanse maskers staan.  De 'zoenvis' is gemaakt van gejut materiaal in combinatie met papier-maché en beschilderd met acrylverf. Ik maakte er een lichtgevend object van. Jaren later werd de vislamp op Texel verkocht en hangt nu in Dortmund.   

 

Zoenvis
Zoenvis

Eerste sculptuur

Op Texel maakte ik mijn eerste sculptuur; 'Jonge meeuw', van gejut hout en een rood stuk gejut plastic. Het samenvoegen van hout met plastic was een echte ontdekking. Een jaar later, toen ik officieel als beeldend kunstenaar aan het werk ging, gebruikte ik die combinatie nog vele malen in mijn objecten.

De 'jonge meeuw' is verkocht en staat nu in Gouda.

Jonge meeuw
Jonge meeuw